Kako koristiti Dropbox

Dropbox0

DropBox je besplatni online servis koji omogućava sinhronizaciju fajlova i foldera po svim vašim uređajima (PC, Tablet, smartfon…), nevezano da li su u istoj lokalnoj mreži ili su udaljeni, čak i na različitim kontinentima. Takođe omogućava čuvanje i deljenju fajlova sa drugim korisnicima, bez obzira da li oni koriste ili ne koriste Dropbox.

Tako je moguće podeliti folder s nekoliko osoba, recimo tim koji radi zajedno na istom projektu. Sav sadržaj tog foldera biće dostupan svima s kojima ga deliti, svi mogu dodavati, menjati ili brisati sadržaj tog foldera.

Korisnički račun možete otvoriti klikom na ovaj link https://www.dropbox.com/.

Pod opcijom “Create a Dropbox Account” ispunite sva polja i odaberete “Create Account”. Nakon klika na “Create Account” preusmereni samo na stranicu za preuzimanje Dropbox aplikacije gdje nas Internet pretraživač automatski pita da li želimo preuzeti file. Instaliranje Dropboxa na kompjuter nije uslov za njegovo koriscenje ali ga olaksava u velikoj meri.

Instalacijom dropboxa na racunar dobijate 2Gb besplatnog smestajnog prostora i priliku da vam važni podaci budu uvek dostupni na različitim mestima i uredjajima.

 

Deoba foldera

Deljeni folderi dozvoljavaju grupi ljudi da saradjuju na istom materijalu.

Svi dodaci izmene ili brisanja su vidljivi svim ucesnicima. Učesnici imaju pristup folderima koje podelite sa njima, ali ne i ostalim sadrzajima vaseg DropBoxa.

Ovo čini deljive foldere idealnim za saradnju razlicitog tipa, svi clanovi tima imaju uvek pristup i pregled najnovijim dokumentima i izmenama.

 

Sa vaše desktop aplikacije

Deobu foldera iz Dropboxa otpocinjete desnim klikom, i odabirom opcije share this folder iz padajuceg menija. Potom je ponudjen dijalog u okviru koga pozivate učesnike na deobu putem njihovog maila, i odredjujete stepen editovanja koji zelite da im dopustite.

To znaci da vec u pocetku mozete opredeliti ko edituje, a ko samo vidi materijal koji delite. Kroz ovaj dijalog takodje mozete da pratite da li su poziv prihvatili kao i da ga ukinete u slucaju da ste se predomislili.

Dropbox1

 

Dropbox2
Sa web brauzera

Vec postojeci folder u svom desnom uglu ima meni sa opcijom Share-invite peple to colaborate…

 

Dropbox3

…sto u nastavku otvara meni za izbor kome saljete poziv na deljenje sa opcijama kao i na desktop verziji.

Dropbox4

U slučaju da zelite da dodate i podelite novi dokument koristite opciju upload.

Dropbox5
Opcija restore

U slucaju da neki dokument bude greskom obrisan ili izmenjen u smeru koji vam ne odgovara bilo od vas ili onih sa kojim ga delite, mozete ga obnoviti restore opcijom iz menija deleted files, sto vam u besplatnoj verziji daje rok od 30 dana za ovu opciju, toliko se čuvaju izmene.

 

You must be logged in to post a comment Login