Kodeks zanatlija iz 1911. godine

Udruženje srpskih zanatlija donelo je poslovni kodeks 1911. godine iz koga su sledećih 10 zlatnih pravila:

ZanatlijeVranje

1. Ne počinji zanat na svoju ruku dok ga nisi dobro ispekao, usavršio u dobrim radionicama, jer će ti se neznanje u ovome tek posle pokazati i osvetiće ti se.

2. Drži čestit i dobar alat u radionici jer i narodna poslovica vrlo dobro kaže: “Bez alata nema zanata”. Kao što mlin ne može sa malo vode dobro mleti, tako ni zanatlija ne može sa slabim i rđavim alatom svoje rukotvorine brzo ni vešto izrađivati.

3. Budi učtiv i prijatan prema mušterijama, učtivost i dobro ponašanje među ljudima često više doprinosi napretku zanatlije, nego njegovim proizvodima.

4. Bolje ti je imati manju ali urednu radionicu nego veliku i neurednu, u kojoj rade nepouzdani radnici, kad se puste na veliko, bez pravog računara pre propadnu nego male, žive i čvrste.

5. Drži po koji dobar list iz tvoje ili srodne struke, da saznaš kako se tvoj zanat u svetu razvija i unapređuje pa ćeš i sam oprezno i polagano moći u svojoj radionici uvesti koju novu spravu, nov način, itd.

6. Ide li ti posao slabo, traži uzroke tome pa ih ukloni, ne svaljuj krivicu na druge i ne zaboravi da je svako svoje sreće kovač.

7. Kad ti posao dobro pođe ne upuštaj se onda u kojekakva preduzeća, nego raduj se svome poslu, povećaj i proširi svoju porodicu. Mnogi je valjan zanatlija propao zato što se je – kad mu je posao dobro išao – upuštao u razna poduzeća i špekulacije koje ne razume, a ovamo je svoj zlatni posao zanemario i svet od sebe odbio.

8. Budi tačan u izradi i u rokovima. Mnoge je zanatlije zato odbio od sebe mušterije što se svet već navikao da kod toga i toga majstora nije nikad stvar gotova za ono vreme kad je obećao.

9. Plaćaj tačno svoje račune i ne upuštaj se u velika kupovanja materijala, sprava, itd. što ti zanat ne može pokriti i u čemu će možda posle mrtav novac ležati pa i propasti.

10. Udružuj se sa čestitim zanatlijama svojim drugovima u dobre zanatske zadruge, da materijal zajednički nabavljate jer ćete dobiti tako i bolje i jeftinije.

Osim toga, imaćeš u zadruzi sa svojim drugovima bratskog zbora i dogovora, te će ti vreme daleko korisnije proći nego možda u zagušljivoj i nezdravoj birtiji, gde se truje i telo i duša.

Source: https://www.okradio.rs/vesti/lokalne/zanatlijski-kodeks-uz-1911-_39466.html

You must be logged in to post a comment Login