Kurs permakulturnog dizajna (PDC) u Beogradu od 13.03.2020.

.

Udruženje Permakultura Srbije i društveni klub Jezgro organizuju kurs Permakulturnog dizajna (Permaculture Design Course, PDC), koji će se održati u Beogradu, u martu, 13.03.- 22.03. 2020. god.

.

202002 PDC

.

Permakultura je inkluzivna, sveobuhvatna nauka o Zemlji koja se bavi svim vidovima održivosti ljudske vrste, uz poštovanje svih oblika života i ostvarenje života u skladu s prirodom. Koncepti permakulture su primenljivi i u selima i u gradovima.

.

baštautolbuhinovoj800x600

.

Kurs permakulturnog dizajna koji organizujemo u Beogradu je standardni međunarodno priznati 72-časovni kurs permakulture (Permaculture Design Course, PDC). Certifikat podjednako vredi u svim permakulturnim zajednicama na svetu. Na 72-satnom seminaru permakulture predaju se osnove permakulture. Ovakav kurs može voditi (predavati) samo diplomirani dizajner permakulture.

.

 2018 PDC_06

.

Kurs vodi Karmela Kiš, diplomirani dizajner permakulture. Karmela Kiš je jedan od prvih permakulturista u Hrvatskoj i u regionu. S permakulturom se upoznala 1999. godine, a od tada je prošla brojne permakulturne projekte, dizajne, tone uzgojene hrane i kilograme semena, tečajeve, radionice, televizijske emisije i jednu objavljenu knjigu koju je napisala zajedno sa suprugom Miroslavom: “Permakultura – održivi vrt, zbrinuta zemlja, sretni ljudi”, 2014. god. Trenutno živi u Letovaniću gde obrađuje mali, ali vrlo produktivan, permakulturni vrt. Karmelin sajt je https://www.permacooltura.net/

.

2018 PDC_01

.

Mesto održavanja:
  JEGRO, Vase Pelagića 21, Beograd (Senjak)
  https://www.facebook.com/Jezgro21/

.

202002 PDC 2

.

Vreme:
  Kurs traje 10 dana (72 sata): od petka 13. 03. do nedelje 22. 03. 2020.
  Radnim danima: 17:00 – 22:00,
  Vikendom: 10:00 – 21:00

.

Učešće:
  26.000,00  (220evra)

.

Broj mesta za učešće je ograničen i neophodna je rezervacija !!!

.

Sastanak 201802

.

Prijave
.
Nakon prijema prijave poslaćemo vam instrukcije za plaćanje rezervacije i celokupnog iznosa.
Rezervacije se vrše uplatom depozita od 6.000 din.
Ceo iznos se uplaćuje pre početka kursa, najkasnije na dan započinjanja kursa.
U slučaju kasnog odustajanja (10 dana pre početka kursa) depozit za rezervaciju se ne vraća.

.

Informacije u vezi kursa, plaćanja i dr.:
pdc3

.

O KURSU

.

Raspored i trajanje predavanja po temama nije strogo formalno određeno. Predavanja traju okvirno 45 – 60 minuta s 5-minutnim pauzama, uz jednu veću pauzu tokom dana (za obrok). Kurs je po pravilu teorijski, a kad prilike dopuštaju voditelj kursa može uključiti i praktičnu nastavu (obično rad u vrtu, zemljani radovi, prepoznavanje resursa u krajoliku i sl.).

.

2018 PDC_02

.

Na kraju kursa, kad su obrađene sve ključne teme, polaznici formiraju grupe od 3-5 osoba i imaju zadatak da urade permakulturni dizajn jednog oglednog imanja ili krajolika po sopstvenom izboru. Obično se dizajnira imanje na kojem se kurs održava, a često i imanja nekih od polaznika. Permakulturno dizajniranje obavlja se uz konsultacije s voditeljem kursa. Poslednjeg dana kursa grupe polaznika prikazuju ogledni dizajn voditeljima i ostalim polaznicima. Uspešan ogledni dizajn, koji zadovoljava osnovna permakulturna načela uslov je za dobivanje sertifikata o završenom kursu. Polaznici 72-satnog kursa (PDC) po pravilu dobijaju sertifikat o uspešno završenom kursu.

.

pdc2

.

Uspešnost se najčešće meri po prisutnosti na predavanjima (najmanje 90%), zalaganju i uspešnom sastavljanju oglednog permakulturnog dizajna. Sadržaj kursa je standardizovan. Oko 70% tema je ista svuda u svetu, a 30% rezervisano je za specifičnosti kontinenta, društva, klime, krajolika u kojem se predaje. Sertifikat ima međunarodni značaj i priznat je u svim permakulturnim zajednicama.

.

 

permakulturni dizajneri predstavljanje projekata 3_20170620_191541775.resized

.

Neke od tema na kursu su: Etika permakuture, Strategije učenja i metode dizajniranja, Osnovna načela, Zone i sektori, Uzorci, Čitanje krajolika, Ključne tačke i linije, Održivi sistemi, Emergija (Embodied Energy), Tlo, Biljke i Biljni sistemi, Mikroklime, Gilde( biljne zajednice), Vetrobrani, Voda u krajoliku, Otpadne vode i zbrinjavanje, Akvakulture, Životinje, Otpad i zbrinjavanje, Recikliranje, Tehnike kompostiranja, Načela organizovanja, Konsenzus, Bioregije, Urbana permakultura, Zelena gradnja, Šumski vrtovi i farme, Ekonomija u permakulturi…

.

 

202002 IMAG2813_2

.

“MI NE NASLEDJUJEMO ZEMLJU OD NAŠIH PREDAKA, MI JE POZAJMLJUJEMO OD NAŠE DECE”  ( stara indijanska poslovica)

.

You must be logged in to post a comment Login