Kurs permakulturnog dizajna u martu 2019. godine

Udruženje Permakultura Srbije i ove godine vas poziva na kurs permakulture (Permaculture Design Course, PDC) koji će se održati u Beogradu, u martu, od petka 1.03. do nedelje 10.03. 2019. godine.
20161007begevege
Permakultura je inkluzivna, sveobuhvatna nauka o Zemlji koja se bavi svim vidovima održivosti ljudske vrste, uz poštovanje svih oblika života i ostvarenje života u skladu s prirodom. Koncepti permakulture su primenljivi i u selima i u gradovima.

baštautolbuhinovoj800x600
Kurs permakulturnog dizajna koji organizujemo u Beogradu je standardni međunarodno priznati 72-časovni kurs permakulture (Permaculture Design Course, PDC). Certifikat podjednako vredi u svim permakulturnim zajednicama na svetu. Na 72-satnom seminaru permakulture predaju se osnove permakulture. Ovakav kurs može voditi (predavati) samo diplomirani dizajner permakulture.
 2018 PDC_06
Kurs vodi Karmela Kiš, diplomirani dizajner permakulture. Karmela Kiš je jedan od prvih permakulturista u Hrvatskoj i u regionu. S permakulturom se upoznala 1999. godine, a od tada je prošla brojne permakulturne projekte, dizajne, tone uzgojene hrane i kilograme semena, tečajeve, radionice, televizijske emisije i jednu objavljenu knjigu koju je napisala zajedno sa suprugom Miroslavom: “Permakultura – održivi vrt, zbrinuta zemlja, sretni ljudi”, 2014. god. Trenutno živi u Letovaniću gde obrađuje mali, ali vrlo produktivan, permakulturni vrt. Karmelin sajt je /www.permacooltura.net/
2018 PDC_01
Mesto održavanja je: JEGRO, Vase Pelagića 21, Beograd. Kurs traje 10 dana (72 sata) i to: Petak 1.03. – Nedelja 10. 03. 2019, Radnim danima: 17:00 – 22:00, Vikendom: 10:00 – 21:00.  Broj učesnika je ograničen i neophodna je prijava!!!
Sastanak 201802
Raspored i trajanje predavanja po temama nije strogo formalno određeno. Predavanja traju okvirno 45 – 60 minuta s 5-minutnim pauzama, uz jednu veću pauzu tokom dana (za obrok). Kurs je po pravilu teorijski, a kad prilike dopuštaju voditelj kursa može uključiti i praktičnu nastavu (obično rad u vrtu, zemljani radovi, prepoznavanje resursa u krajoliku i sl.).
2018 PDC_02
Na kraju kursa, kad su obrađene sve ključne teme, polaznici formiraju grupe od 3-5 osoba i imaju zadatak da urade permakulturni dizajn jednog oglednog imanja ili krajolika po sopstvenom izboru. Obično se dizajnira imanje na kojem se kurs održava, a često i imanja nekih od polaznika. Permakulturno dizajniranje obavlja se uz konsultacije s voditeljem kursa. Poslednjeg dana kursa grupe polaznika prikazuju ogledni dizajn voditeljima i ostalim polaznicima. Uspešan ogledni dizajn, koji zadovoljava osnovna permakulturna načela uslov je za dobivanje sertifikata o završenom kursu. Polaznici 72-satnog kursa (PDC) po pravilu dobijaju sertifikat o uspešno završenom kursu.
pdc2

Uspešnost se najčešće meri po prisutnosti na predavanjima (najmanje 90%), zalaganju i uspešnom sastavljanju oglednog permakulturnog dizajna. Sadržaj kursa je standardizovan. Oko 70% tema je ista svuda u svetu, a 30% rezervisano je za specifičnosti kontinenta, društva, klime, krajolika u kojem se predaje. Sertifikat ima međunarodni značaj i priznat je u svim permakulturnim zajednicama.

permakulturni dizajneri predstavljanje projekata 3_20170620_191541775.resized

Neke od tema na kursu su: Etika permakuture, Strategije učenja i metode dizajniranja, Osnovna načela, Zone i sektori, Uzorci, Čitanje krajolika, Ključne tačke i linije, Održivi sistemi, Emergija (Embodied Energy), Tlo, Biljke i Biljni sistemi, Mikroklime, Gilde( biljne zajednice), Vetrobrani, Voda u krajoliku, Otpadne vode i zbrinjavanje, Akvakulture, Životinje, Otpad i zbrinjavanje, Recikliranje, Tehnike kompostiranja, Načela organizovanja, Konsenzus, Bioregije, Urbana permakultura, Zelena gradnja, Šumski vrtovi i farme, Ekonomija u permakulturi…

pdc3

 

Kotizacija

Broj mesta za učešće je ograničen i neophodni su prijava i rezervacija. Za informacije i prijave kontaktirajte nas na permakultura18@gmail.com. Nakon prijave poslaćemo vam instrukcije za plaćanje. Rezervacije se vrše uplatom depozita. Po prijemu uplate depozita vaše mesto se smatra rezervisanim. Ceo iznos se uplaćuje do početka kursa, a najkasnije na dan započinjanja kursa. U slučaju kasnog odustajanja (10 dana pre početka kursa) depozit se ne vraća.

 

Informacije :
permakultura18@gmail.com

Event:

You must be logged in to post a comment Login