Semene loptice da gajimo radost

Added by psadminadmin on 25/11/2014. · No Comments · Share this Post

Filed under Aktuelno, Bašte, Novosti, Udruženje, Video

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Transkript videa: Recept za semene loptice uključuje: 5 delova gline, 3 dela komposta, 1 deo semenki, od divljeg cveća, bilja, ili povrća, i 1-2 dela vode. Pomešajte sve zajedno, uvaljajte u loptice i dobićete semenu lopticu. Semene loptice plus boje, jednako semene loptice u duginim bojama. Pomozite nam da gajimo dugu.

Zašto je ovo važno za tebe? Pa, važno je zato što su one vremenski testirano rešenje za lak rast semena. Glina i kompost obezbeđuju sve što je semenu potrebno da raste… osim vode, koja se u pravo vreme obezbeđuje godišnjim kišama. Stoga, vaša semena klijaju u idealnim uslovima za svaku klimu/područje. Vaša semena neće pojesti bube, ptice, ili ostala stvorenja. Umesto toga, ona će ostati zaštićena dok rastu velika i visoka.

Korišćene su u starom Egiptu za oporavljanje farmi posle godišnjih prolećnih izlivanja reke Nil. U skorijoj prošlosti popularizovao ih je japanski farmer po imenu Masanobu Fukuoka, koji je želeo da pronađe način da poveća proizvodnju hrane, bez otimanja od zemlje kao što to čine moderne metode.

Pogledajte i ovaj video. Ima prevod.

Zašto ne napraviti sopstvene semene loptice? Mi kažemo SAMO NAPRED! Iskoristite recept sa videa, zabavite se dok ih pravite koristeći omiljena semena, zatim ih bacite gde god da želite da vidite više biljnog života.

Ipak, želimo da znate nekoliko razloga zašto su naše semene loptice fantastične :)

Crvena glina – posebna crvena glina koja hrani i snabdeva seme mineralima, i štiti ih od insekata i ptica.

Kompost – koriste se tri tipa komposta, uključujući glistenjak, prosejan kompost i kompost sa dobrim bakterijama.

Seme – napunjene sa semenkama divljeg cveća karakterističnog za to područje, može da izraste od 5 – 10 biljaka. Dobićete visoku klijavost jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka, i tako se osigurati da će vaše loptice bez sumnje bujati i ove i narednih godina.

Veličina – loptice koje ćete dobiti biće veličine novčića. Mnoge druge loptice su prevelike, i imaju previše semena u sebi što rezultira protraćenim semenom i prevelikom konkurencijom među izdancima.

Ljuta paprika – koristimo mlevenu ljutu papriku da sprečimo mrave, golaće i ostale insekte da pojedu seme pre nego što izraste. Bezbedno je za diranje jer se ne nalazi u omotaču loptice.

Nekoliko reči opreza: U zavisnosti od zemlje i vremenskih uslova, neće sve semenke moći da isklijaju. Obezbedite nadzor ako se deca igraju sa gotovim lopticama kao i prilikom aktivnosti sa glinom, kompostom i pigmentima na bazi zemlje koje ne bi trebalo udisati i gutati. Nikada ne bacajte semene loptice u divlje, osetljive i zaštićene sredine. Sav naš teško zarađeni poreski novac odlazi na očuvanje biljaka na tim područjima. Poštujte privatne posede i uređena dvorišta. Na kraju, mi svi gradimo radost.

Preuzeto sa projekta Grow The Rainbow.

Prevod Ivana Jović

 

Pogledajte takodje

O Baštovanskoj gerili

Još jedan recept

Facebook grupa Baštovanska gerila

 

You must be logged in to post a comment Login