Predavanje Bašta bez motike i hemije

**************************
Snimak predavanja “Bašta bez motike i hemije” koje su 01.04.2021. održali  Željka Vinik  i Mario Kamhi nalazi se ovde:

https://vimeo.com/532941328

 

 **************************

 U četvrtak, 01.04.2021. u 19:00, je predavanje “Bašta bez motike i hemije”. Predavanje se održava preko Interneta korišćenjem Zoom aplikacije.  Željka Vinik će podeliti sa nama svoje dugogodišnje iskustvo i uvide: Kako se prave permakulturne leje? Kako se seje i sadi? Kako se održavaju ovakve leje? Da li je bez kopanja prirodno i moguće napraviti leje? Pričaćemo o malčiranju, kompostiranju i drugim tehnikama koje se koriste u baštama koje se u skladu sa prirodom.

Dobro došli u baštovanstvo bez kopanja i hemije u Srbiji! Na ovom susretu videćete kako mali komad zemlje možete pretvoriti u samoodrživu permakulturnu baštu bogatu resursima koja proizvodi hranu. Želimo da podelimo iskustva koja imamo sa baštama bez kopanja i hemije, u kojima se dobija obilje u prinosima, podržava i poboljšava život u zemljištu i, iz godine u godinu, podiže kvalitet zemljista.

Predavači su Željka Vinik  i Mario Kamhi, koji već 8 godina, proizvode sebi hranu u permakulturnim lejama, bez motike i hemije. Nedaleko od Beograda na maloj površini od 15 x 20m, oni imaju sve što im je potrebeno, povrće, voće, bobice, lekovito bilje, cveće, kompost; čak i viškove, koje dele i razmenjuju sa komšijama i prijateljima. Pogledajte https://www.facebook.com/zeljka.vinik.kamhi

Ulaz je slobodan uz preporuku da je solidarano razmeniti energiju, prema željama i mogućnostima. “Šta god da uzmemo, moramo vratiti” je Zakon povratka Bila Molisona. Donacijama podržavate naš rad i širenje duha permakulture u ovim neizvesnim vremenima.

Podaci za uplatu donacije:
Preko računa: Stevanović Jelena, Beograd, svrha uplate: donacija, Br. računa: 205-9011005337245-96, Komercijalna banka
Preko post-net uplate: 064/ 1473-363

Registracija:
Broj mesta je ograničen pa je potrebno da rezervišete mesto. Registracije će biti odobravane prema redosledu uplata donacija i redosledu prijavljivanja. Da biste se registrovali, molimo vas da popunte vaše ime, prezime i email adresu na formularu koji ćete naći ovde.

Pitanja, komentari, sugestije:
email: permakultura18@gmail.com
telefon: 064 147 33 63

20210301 Basta bez motike i hemije

Posle ovog predavanja i deljenja iskustva, možete odmah početi da planirate kako da zasadite svoju permakulturnu baštu, bez motike i hemije. Proleće tek počinje. Nikad nije kasno! Permakulturne leje su poljoprivredno produktivani ekosistemi koji su svesno dizajnirani da imaju raznolikost i otpornost prirodnog ekosistema na duge staze, oponašajući šumske sisteme, stvaramo dugotrajna plodna područja koja mogu regenerisati tlo. Ukoliko želite da regenerišete tlo, ovo je lep način da uzgajate hranu a u isto vreme podržavate prirodu da izgradi mrežu života u zemljištu. Priroda i mikroorganizmi će onda raditi sa vama i za vas.

Permakulturne baštovanske tehnike, kao što su Hugel ( Sep Holcerove jestive leje-brdašca) i druge leje ( gredice) imaju puno prednosti, a mogu vam pomoći da obogatite svoje zemljište, uzgajate povrće i voće u isto vreme i da tokom dužeg vremenskog perioda povećavate plodnost.

Permakulturne bašte se dizajniraju i rade prema permakulturnim principima: posmatranju prirode i korišćenju obrazaca iz prirode! To znači da učimo direktno od prirode, posmatrajući prirodne procese, a obrasce, koje smo uočli u prirodi, primenjujemo u svojim baštama. Posmatramo kako priroda radi i onda imitiramo te procese. Težimo da se što više uklopimo i uskladimo sa prirodom. Na taj način, postajemo kreatori koji svoje parče raja kreiraju zajedno sa prirodom, a ne protiv nje.

Predlažemo da svoju baštensku avanturu zapoćnete sa prvim permakulturnim principom, a to je Posmatranje! Iskoristite svoja čula za posmatranje i opservaciju, svog zemljišta i mesta za buduću baštu. Gde se nalazi sunce tokom dana? Gde je niža ili viša kota? Obratite pažnju, uočite obrasce u prirodi i počnite da razmišljate kako ćete kreirati svoju baštu. Možete početi da planirate i crtate gde ćete šta postaviti i napraviti. Šta ćete gajiti? Kada jednom usvojite kako se to radi, to je jednostavan postupak, ali trik je znati kako se to radi. Pokušajte, probajte…čak i ako imate malo prostora.

U permakulturnoj bašti težimo sa iskoristimo sav mogući prostor i pokušavamo da u dizajn ugradimo područja koja obično ne doživljavamo kao resurse, i da ih maksimalno iskoristimo. Baštovansvo bez motike i hemije je jednostavno i lako, a imaćete puno koristi i radosti. Učenje direktno od prirode je zabavno, zdravo razumsko i ispunjavajuće. Jednostavno, i vi ćete rasti i bujati zajedno sa svojom baštom!!!

Baštovani uče sve vreme, do kraja svog života. Na planeti sve vrtlari! Toliko detalja ima da može stalno da se uči. Ali zato postoje principi koje možemo koristiti. Permakultura počinje sa etikom, nastavlja se sa principima, oni vode do permakulturnih strategija, da bismo na kraju došli i do odgovarajućih tehnika. Postoje razne tehnike, ali princip je tu – zaštitite zemljište! Uz samo malo ljubavi, brige, radoznalosti i pametnog dizajna možemo u potpunosti transformisati izgled i funkciju zemljišta kako bismo stvorili nezavisnost i suverenitet koji zaslužujemo.

Svima želimo izobilje u ovoj baštenskoj sezoni i uspešan rod. I mnogo komposta! I Radosti!

Fb Event  https://www.facebook.com/events/467158127963076 

You must be logged in to post a comment Login