Preminuo Bil Molison, otac permakulture

Otac i ikona permakulture, Bil Molison, preminuo je u 88. godini života u Hobartu, Tasmanija,  24. septembra, 2016. godine, u 11 sati po lokalnom vremenu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bil i Liza Molison

Bruce Charles ‘Bil‘ Mollison ( rođen 1928 u Stenliju na Tasmaniji, Australija) bio je istraživač, pisac, naučnik , profesor i biolog. Zajedno sa Dejvidom Holmgrenom smatra kreatorom koncepta permakulture. Permakultura je integrisani sistem dizajna koji obuhvata ne samo poljoprivredu, hortikulturu , arhitekturu i ekologiju, nego i ekonomske sisteme, strategije pristupa zemljištu i upravljačke sisteme za preduzeća i zajednica. Godine 1978 , Mollison i Holmgren su napisali knjigu pod nazivom Permakultura Jedan. Molison je osnovao Permaculture Institute u Tasmaniji i stvorio sistem obuke zasnovan na Permaculture Design Course (PDC) kursevima. Najznačajnija knjiga mu je Permaculture Design Manual koja se smatra za bibliju permakulture.

Pismo Grahama Bela napisano ovim povodom naći će ovde: https://www.permaculture.co.uk/news/14748130637497/bruce-charles-bill-mollison-1928-2016

bill-mollison

Objava Permakulture Research Institute-a nalazi se ovde:  http://permaculturenews.org/2016/09/25/bill-mollison/

billmolisson

 

Source: Pictures: http://permaculturenews.org, http://activistshub.com

You must be logged in to post a comment Login