Sadili smo koren svetlosti!

Dioscorea batatas, koren svetlosti, kineski jam, shao yao ili cimet loza je višegodišnja biljka iz istočne Azije sa veoma dubokim korenom. Podzemna stabla ove biljke se koriste u kulinarstvu i alternativnoj medicini.

U Beogradu je 27. i 28. aprila 2017. godine naš gost i učitelj bio čuveni odgajivač Ralf Resner iz Nemačke koji je na seminar doneo svoju knjigu, proizvode od korena i biljke za sađenje.  Ovde smo sakupili fotografije i utiske sa seminara da bismo ih podelili sa svima.

0001

Pošto smo uspostavili kontakt i dogovor sa predavačem i preko raznih medija objavili održavanje seminara započeli smo sa prikupljanjem prijava a i sa praktičnim pripremama za seminar. U okviru tih priprema bilo je potrebno da naš demonstracioni poligon na Permaklturnom imanju Radiofar kod Beograda pripremimo za praktični deo seminara.

0101

Za radionicu u okviru seminara Koren svetlosti bilo je potrebno da pripremimo i veliki sanduk dubine 120cm i širine 80cm i punjenje za njega.

0102

Vredni članovi relativno mladog Udruženja Permakultura Srbije, kome je ovo bio prvi put da organizuje ozbiljan seminar, a i članovi njihovih porodica sastajali su se redovno više nedelja pripremajući prostor i sanduk.

0103

Seminar je započeo predavanjem, u četvrtak 27.04.2017. u 18:00, u prostoru “Kod Tome” na Zelenom vencu koji nam je vlasnik Toma Simendić ustupio bez naknade za ovu priliku na čemu mu se srdačno zahvaljujemo.

Ralf je stigao u Beograd automobilom na mesto sastanka na Zemunskom keju u Zemunu samo sat i po ranije. Pošto smo mu pokazali stan gde će prespavati, obezbedili parking za njegov auto, prebacili stvari potrebne za predavanje u drugi auto i sačekali da se presvuče, odvezli smo ga do garaže na Zelenom vencu. Garažu su inače nadležni zaključali pre kraja predavanja pa je auto koji je dovezao Ralfa i njegove rekvizite ostao blokiran preko noći, što je takođe bio interesantan doživljaj.

Hvala Branki Bak za ustupanje stana za ovu priliku.

Hvala Vojni Radonji koja je uspostavila i održavala kontakt sa Ralfom sve vreme, sačekala Ralfa, bila njegov domaćih tokom njegovog boravka u Beogradu i bila prevodilac sa nemačkog tokom večernjeg predavanja o korenu.

0201

Na početku predavanja svi smo imali priliku da probamo po parčence korena. Ova vrsta jama je viđena kao moguća zamena za krompir ali se može jesti i presna. Struktura je hrskava, slična rotkvici, na preseku bela i svetlucava, pomalo sluzava, nema nekog naročitog ukusa niti mirisa. Ovaj “praotac svih jamova” se jede zajedno sa ljuskom i brzo izaziva sitost. Postoji ezoterično verovanje da je ovo namirnica koja pored uobičajenih nutricionističkih komponeneti sadrži i značajnu količinu akumuliranog svetlostnog etra što biljci daje izuzetnu lekovitu snagu oporavka i na pozitivan način deluje na duh. Poznatiji sinonimi za svetlosni etar su prana i či. To je životna energija koja po istočnoj medicini struji kroz naš organizam kroz sistem čakri i meridijana i koja se normalno unosi zdravim disanjem, a ovde izuzetno i kao hrana.

Dioscorea batatas se može gajiti kod nas ali su za njeno gajenje potrebne specifične tehnike. Gajenje bi moglo biti isplativo jer se cena na tržištu kreće od 15 do 50 evra po kilogramu, zavisno od veličine odgajenog korena.

Na kraju predavanja zainteresovani su mogli kupiti Ralfove knjige o korenu svetlosti, korenski deo biljke za jelo i preparate napravljene od korena svetlosti.

0202

Sutradan smo se okupili na radionici na Permakulturnom imanju Radiofar. Pošto smo popili po kafu i čaj i probali razne izložene đakonije imali smo gomile pitanja o onome što nam je ostalo nejasno ili nedorečeno tokom predavanja kao i o stvarima koje smo u međuvremenu mogli naći u Ralfovoj knjizi.

0301

A onda je Ralf, za one koji predavanju nisu prisustvovali, ukratko ponovio najvažnije stvari iz predavanja i ispričao dodatne informacije koje nisu bile prezentirane u predavanju.

0302

Naravno sve vreme smo imali i puno pitanja.

0303

Onda samo krenuli u praktičnu akciju. Trebalo je sanduk dopuniti sa peskom do nivoa koji je Ralf pokazao. Predstavnici svih generacija dali su se na posao.

0401

Neki rade, neki slikaju, neki gledaju. Onda malo promene uloge.

0402

Uz puno kolica, kantica i dobre volje sve se odvija velikom brzinom.

0403

A onda slama. Sloj slame se stavlja da razdvoji sloj peska od sloja zemlje. Dioscorea batatas je interesantna biljka. U zemljištu klija i razvija tanko korenje koje može da ide i u ekstremno velike dubine i daljine. Međutim kada korenje uđe u pesak rast korena u dubinu se zaustavlja i umesto toga koren počinje da raste u širinu, akumulirajući hranljive materija i “naravno” pranu. Stoga je bitno da pesak ostane što čistiji od zemlje, što je zadatak sloja slame.

0501

Preko slame ide sloj zemljišta uzetog iz bašte. Blagoslovene su mnoge ručice.

0601

Na zemlju se polažu jednogodišnji korenovi za sadnju. Na tankom delu korena se nalazi klica pa su koreni poređani tako da je razmak među tim klicama približno jednak.

0701

Polažemo ih sa puno pažnje, moglo bi se reći i ljubavi. Očekujemo da će, kao i sve ostale biljke, da bujno rode zbog toga :)

0702

A onda sledi sloj finog komposta, u ovom slučaju prositanog šumskog zemljišta punog života iz obližnje šume.

0801

I ponovo su blagoslovene mnoge ručice.

0802

Preko svega smo stavili malč od trave kao zaštitu od sunca, kiše i ispravanja i kao podšku živom svetu iz zemljišta. Pošto se spremala jaka kiša stavili smo privremeno preko svega i foliju da zadrži malč na mestu i spreči negativan utisak eventualnog pljuska neposredno posle sađenja.

0803

Kada nema folije to izgleda ovako.

0804

Dioscorea batatas je u svom nadzemnom delu visoka puzavica. Listovi se mogu koristiti za čaj. Kada se koren sadi u sanduke tada tokom perioda rasta korena u širinu lišće vene. Dioscorea batatas se može posaditi i direktno u zemlju. U tom slučaju će lišće duže biti dostupno za branje, ali koren možemo tražiti i vaditi samo dubokim kopanjem ili bagerom, a i to nema smisla jer koreni ne rastu u širinu.

0901

Ralf je doneo i podelio učesnicima seminara i izvesnu količinu nodula i jednogodišnjih malih i većih korena koji se mogu koristiti za sadnju.

0902

Hvala Dušanu Mandiću koji je na ovom kursu bio volonter prevodilac, za sjajno prevođenje tokom radionice drugog dana seminara.

0903

Na kraju zajednička slika. Hvala svim organizatorima, svim učesnicima i svima koji su doprineli da se ovaj događaj desi. Ralf je obećao da će doći za 6 meseci da zajedno obavimo prvu žetvu.

0904

Tako se završio naš prvi veći seminar na kome smo stekli vredna iskustava. Na talasima entuzijazma pozivamo vas na veliki događaj koji sledi, na jedanaestodnevni standardni kurs permakulturnog dizajna (PDC) koji će se održati u Beogradu od 25. maja do 4. juna i za koji vam dovodimo, pošto domaćih  još uvek nemamo, čuvenog diplomiranog permakulturnog predavača iz inostranstva. Po iskustvima desetina hiljada polaznika ovog kursa iz svih delova sveta PDC je kurs koji menja način života, transformiše svest i izuzetno snažno podstiče samopouzdanje. U okviru raznolike grupe učesnika svih generacija koje povezuje zajednički interes za bolju sopstvenu i zajedničku budućnost učenje je brzo, multidimenzionalno i trajno. Kurs organizujemo i radimo volonterski, bez profita, uz sopstvene donacije. Sva prikupljena sredstva idu za plaćanje predavača i prostora.

Permakultura istražuje načine, principe i tehnike kako treba živeti da bismo bili zdravi fizički, mentalno i socijalno, kako živeti u skladu sa životnom okolinom, sa ljudima i sa planetom na kojoj živimo. Mi verujemo da je svetla ljudska budućnost moguća i da može i treba da se odvija na našoj, a ne na nekoj drugoj planeti. Smatramo da našu planetu treba sačuvati tako da na njoj mogu da žive i praunuci naših praunuka.

Informacije o Kursu permakulturnog dizajna (Permaculture Design Course) i uputstva za prijavljivanje naći ćete na našem sajtu na adresi:

http://permaculture.rs/pdc-u-beogradu-u-majujunu-2017/

i na fejsbuku kao event

https://www.facebook.com/events/484283191962868/

 

You must be logged in to post a comment Login