Ustanak za opstanak !

Udruženje Permakultura Srbije poziva sve građane da se pridruže protestu “Ustanak za opstanak”, koji će biti održan u subotu 11. septembra, u 14 časova, ispred Predsedništva Srbije. Nezadovoljstvo građana izazvano katastrofalnim stanjem životne sredine je opravdano. Na svakom koraku se sve više ugrožavaju vazduh, voda, zemljište, šume, reke i druga prirodna bogatstva. Borba za zdravu životnu sredinu je istovremeno i borba za zakonit rad institucija, za uvažavanje građana i njihovih interesa.

20210910 ekoloski-ustanak-za-opstanak-beograd-rio-tinto

Ekološki ustanak zove sve ekološke i stručne organizacije i hrabre pojedince, koji brane svoje ugrožene krajeve širom Srbije, na zajednički ustanak u odbranu sopstvene budućnosti.

“Na delu je ultimativna veleizdaja. U toku je sveopšti napad na sve što je zdravo u ovoj zemlji. Ljudi i prirodna bogatstva su postali plen profitera i korumpirane vlasti. Zato pozivamo sve građane da stanu u odbranu naše vode, našeg vazduha, naše zemlje i na kraju, samog života, nas i generacija koje dolaze. Ustanimo svi”, piše u saopštenju Ekološkog ustanka.

“Ko će odlučivati o sudbini naše zemlje, našeg naroda, naše prirode, našeg života? Da li će to biti strani investitori koji će seći naše šume, sputavati naše reke i trpati ih u cevi, bušiti našu zemlju, i istisnuti život iz nje, a ostaviti iza sebe otrov? Da li će to biti Rio Tinto, koji će nam određivati dnevnu dozu vazduha? Ko će odlučivati o budućnosti naše zemlje, da li mi koji je štitimo ili oni koji je uništavaju?” – Anita Mančić.

“Jedan jedini zahtev imamo, a to je: Rio Tinto mrš iz Srbije!”- Aleksandar Jovanović Ćuta.

Na skupu će govoriti Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta, Svetlana Bojković, Aleksandar Jovanović Ćuta, Petar Božović, Dragana Đorđević, doktor hemijskih nauka, Ljubomir Bandović, arhitekta Dragoljub Bakić, Anita Mančić, kao i predstavnici ekoloških organizacija.

Na protest dolaze i meštani sela Gornje Nedeljice iz okoline Loznice, gde kompanija Rio Tinto planira da izgradi rudnik jadarita, uprkos negodovanju građana, aktivista, meštana, ali i stručne javnosti, a podsetimo i da je peticiju protiv izgradnje rudnika potpisalo više od 130.000 građana.

Dolaze i meštani iz sela Srbije gde su planirana ili već započeta istraživanja litijuma, poput Pranjana (Gornji Milanovac), Rekovca (Kragujevac), Dobrinje (Požega). Moglo bi se reći iz cele Srbije jer država u otvaranju rudnika vidi priliku, te nastavlja da izdaje dozvole za istraživanja litijuma, dok građani u otvaranju rudnika širom zemlje vide opasnost po kvalitet života ljudi, ali i kvalitet vode i zemljišta, ali i poljoprivrednu proizvodnju.

Vidimo se na Ustanku!

 

Source: https://balkangreenenergynews.com/rs/poznate-licnosti-dolaze-na-ekoloski-ustanak-i-pozivaju-gradane-da-im-se-pridruze-u-subotu/

You must be logged in to post a comment Login