Kako pratiti Google grupe preko web stranice

Prenosimo vam tekst Nenada Maljkovića iz Hrvatske Permakulture o praćenju Google group komunikacija preko web stranice. Dakle ne direktno, preko mailova, nego preko web interfejsa:


Već me nekoliko osoba pitalo kako pratiti Google grupe na webu i tako izbjeći zatrpavanje e-mail inboxa čestim porukama, pa evo… :)

Član sam 20-ak Google grupa i već dugo koristim tu praktičnu mogućnost. Praćenje rasprava u grupama na webu je puno preglednije i lakše jer se sve poruke prikazuju kao konverzacija (ukoliko nitko tijekom rasprave ne promijeni ‘Subject’).

Grupe najčešće otvaram tako da u preglednik utipkam groups.google.com; druga mogućnost je padajući izbornik s aplikacijama u gornjem desnom kutu Gmaila (pokraj “zvona”): Apps / Aplikcije… More / Više… Even more from Google / Još više od Googlea… Groups / Grupe

  • Na početnoj stranici Google grupa – koja će se ovisno o postavkama vašeg Google računa otvoriti na engleskom ili na hrvatskom jeziku – na sredini je nalazi gumb My groups / Moje grupe. Kliknuti na to i dobit ćete popis svih grupa kojima je vaša email adresa pridružena.
  • Tu se na vrhu, pokraj crvenog gumba Create group / Izradi grupu, nalazi gumb Edit memberships / Uredite članstva. Otvorit će se popis svih grupa s izbornikom dostave poruka za svaku grupu. Za one grupe iz kojih ne želite primati poruke u e-mail inbox odaberite No email / Bez e-pošte. Ne treba ništa više kliknuti jer se tu sve promjene odmah spremaju. Alternativno, tu je moguće postaviti opciju Abridged e-mail / Sažeta e-pošta (dnevni sažetak) ili Digest e-mail / E-pošta sa sažecima (šalje po 25 sažetaka poruka zajedno).
  • To isto možete namještati na početnoj stranici svake grupe. Ako na popisu My groups / Moje grupe kliknete na naziv jedne grupe, otvorit će se početna stranica te grupe. Ako su admini te grupe bili vrijedni, tu će vas dočekati njihova poruka dobrodošlice. U desnom gornjem kutu naći ćete gumb My settings / Moje postavke. Taj gumb nudi nekoliko opcija, među njima je i opcija Membership and email settings / Postavke članstva i e-pošte. Ako ne želite primati poruke u e-mail inbox tu odaberite Don’t send email updates / Ne šalji ažuiriranja e-poštom pa kliknite na Save / Spremi. Alternativno, tu je moguće postaviti opciju Send dailiy summaries / Šalji dnevne sažetke ili Send combined updates (25 messages per email) / Šalji kombinirana ažuriranja (25 poruka u jednoj e-mail poruci).Na istom mjestu se možete i sami ispisati iz grupe – ako ste odlučili potpuno prestati pratiti tu grupu nema potrebe od administratora tražiti da vas ispiše. Na dnu prozora, pokraj gumba Cancel / Odustani nalazi se link Leav groups/ Napusti grupu ili u prethodnom koraku nakon My settings / Moje postavke odaberete Leave this groups / Napuštanje ove grupe.
  • Ako želite lakše dođi do te grupe ubuduće, označite zvjezdicu pokraj naziva grupe i ta će se grupa pojaviti na popisu Favoriti, koji je dostupan u navigacijskom stupcu s lijeve strane.

Evo, tako možete isključiti zatrpavanje inboxa e-mail porukama s grupa. Kada želite vidjeti što ima nova u Google grupama otvorite njihovu početnu stranicu i razgledate… Iskustvo vrlo brzo postaje slično praćenju foruma ili komentara na nekoj društvenoj mreži i puno je ugodnije od pogleda na inbox s 15.678 nepročitanih poruka.

Nenad Maljković

2.3.2013.

P.S. za štrebere: u vezi s ovime zanimljivo je pročitati članak The Future Of Google Plus, And Its Path To Social-Media Domination od 11.2.2013.

You must be logged in to post a comment Login