Održan seminar o korenu svetlosti

U Beogradu je 27. i 28. aprila 2017. godine održan seminar o Korenu svetlosti. Seminar je održan u organizaciji  Udruženja Permakultura Srbije iz Beograda. Naš gost i predavač bio je Ralf Roessner koji je na seminar doneo svoju knjigu “The Light Root: Nutrition of the Future: A Spiritual-Scientific Study”, proizvode od korena, biljke za sađenje. Ralf Resner je u svetu najčuveniji promoter biljke  “koren svetlosti”.

korensvetlosti3

Koren svetlosti, kineski jam, shao yao ili cimet loza (Dioscorea batatas) je višegodišnja biljka iz istočne Azije sa veoma dubokim korenom. Podzemna stabla ove biljke se koriste u kulinarstvu i alternativnoj medicini. Postoje mišljenja da je Dioscorea batatas zdravija zamena za krompir.

Koren svetlosti je slatka, umirujuća biljka koja stimuliše rad želudca i slezine. Ima i blagotvorno dejstvo na pluća i bubrege. Krtola sadrži alantoin koji ubrzava proces ozdravljenja. Jedan je od sastojaka  tradicionalnog leka u kineskoj medicini “Biljke osam sastojaka” koji se koristi za lečenje hipertireoze, nefritisa i dijabetesa.

Koristi se u lečenju umora, gubitka težine, slabog apetita, lošeg varenja, hronične dijareje, astme, suvog kašlja, čestog ili nekontrolisanog mokrenja, dijabetesa i emocionalne nestabilnosti. Nanosi se spolja na čireve i apscese.

Krtole se bere u jesen i mogu se koristiti sirove ili pečene. Sok od lista se koristi za lečenje od ujeda zmija i uboda škorpija.

Takođe sadrži i diosgenin koji se naširoko koristi u modernoj medicini, kako bi se proizvoditi progesteron i drugi steroidi. Koristi se u lečenju polnih organa, kao i u lečenju niza drugih bolesti kao što su astma i artritis.

korensvetlosti

TheLightRootKnjiga

Predavač Ralf Resner iz Nemačke je jedan od čuvenih odgajivača korena svetlosti i istraživača njegovog korišćenja i autor knjige o korenu svetlosti “Koren svetlosti: Namirnica budućnosti – duhovna i naučna studija” (The Light Root: Nutrition of the Future: A Spiritual-Scientific Study,  Ralf Roessner).

 

 

 

 

Teme predavanja i radionice su:
* Koje su posebnosti korena svetlosti
* Značaj korena svetlosti za ljudsku ishranu
* Uticaj korena svetlosti na razvoj svesti i uticaj na život uopšte
* Duhovni značaj korena svetlosti i misija naših hranljivih biljaka
* Tri najvažnije metode kultivacije
* Nega biljke i skladištenje korena
* Odnos sa “bićem” korena svetlosti
* Poreklo biljke i odnos prema njoj u današnjem vremenu

korensvetlosti2

Predavanje će se održati u četvrtak 27. aprila 2017. sa početkom u 18:00, u prostoru “Kod Tome” u Beogradu, Zeleni venac broj 11. Ovaj prostor se nalazi u Kameničkoj ulici blizu ugla sa ulicom Kraljice Natalije (ranije Narodnog fronta). Očekuje se da predavanje traje dva i po sata.

korensvetlosti4

Praktična radionica o sađenju i gajenju biljke će započeti sledećeg jutra, u petak 28.04.2017. u 9:00 sati i trajaće tri sata. Na radionici koristimo prethodno napravljenu veoma duboku leju (sanduk sa zemljom). Radionica će se održati na imanju u naselju Radiofar, u blizini aerodroma, čija će adresa biti saopšena učesnicima seminara.

Cena seminara je 2500 dinara. Broj mesta za učešće je ograničen. Za prijavljivanje na seminar molimo vas da popunite obrazac na sledećoj adresi:

https://goo.gl/forms/Ey9jNrO521eh2Ruw1

Po prijemu ovako popunjene prijave poslaćemo vam instrukcije za plaćanje. Rezervacije se obavljaju po redosledu po kome dobijamo uplate. Po prijemu uplate poslaćemo vam potvrdu da je vaše mesto rezervisano.

Za dodatne informacije, uključujući informacije o raspoloživim slobodnim mestima, molimo vas da nas kontaktirate na email radionice@permaculture.rs.

———————————-

Sledeći tekst je iz predgovora knjige Ralfa Resnera “Koren svetlosti: Namirnica budućnosti – duhovna i naučna studija”
Kobervic, 1924: Rudolf Štajner je upravo završio svoj čuveni skup predavanja u okviru kursa o biodinamičkoj poljoprivredi i čekao auto da ga odveze do železničke stanice. Iznenada su mu prišla dva njegova učenika sa za njih hitnim i važnim pitanjem: “Da li su vaša novoprezentirana uputstva za negovanje zemljišta i gajenje povrća dovoljna da se obezbedi ishrana koja odgovara našem vremenu i koja je u skladu sa duhom?”
Štajnerov iskreni odgovor bio je donekle iznenađujući: “To neće biti dovoljno čak ni u najpovoljnijim okolnostima. Ono što treba da se uradi je da se u Evropi, kao jedna od glavnih namirnica, umesto krompira, gaji Dioscorea Batatas.”
Tokom više decenija od tog razgovora u Evropi je bilo više pokušaja da se gaji Dioscorea Batatas – “Koren svetlosti”. Pionir u tom poslu bio je Štajnerov bliski saradnik Ginter Vašmut. 
U skorije vreme, biodinamički farmer Ralf Resner je istraživao samu biljku i njeno poreklo i ubrzo otkrio probleme vezane za primerke koji su dostupni u Evropi.  Nezadovoljan biljkama na koje je nailazio on je 2002. godine otputovao u Kinu i obišao  oblasti  koje su postojbina Dioscorea Batatas-a i tu stekao sliku o najboljim metodima sađenja i gajenja. 
“Krtole koje sam tamo nalazio, i poneo sa sobom nazad, sadržavale su sličan svetlosni etar kao i originalne biljke koje je gajio Vašmut.” 
Pošto je posle toga uspešno kultivisao i promovisao koren svetlosti, Resner je, bazirano na sopstvenom iskustvu i iskustvu svojih kolega, prezentirao pažljivo pripremljeni  uvodni material o gajenju biljke. 
Ova mala knjiga ilustrovana fotografijama u boji namenjena je ljudima koji žele da otkriju više o biću ove biljke i njenoj duhovnoj misiji kao “pomagača progresa”. U knjizi Resner objašnjava kako koren svetlosti na jedinstven način skladišti etarsku svetlost  što ga čini ne samo izuzetno vrednom hranom nego i “prenosiocem duha”. Tako bi koren svetlosti čak značajno uticao na razvoj čovečanstva i planete.
Pored proučavanja ezoteričnih aspekata biljke  Resner u knjizi daje i odgovore na često postavljana pitanja u vezi same biljke i njenog gajenja.
Gospodin Resner ovih dana dolazi u Beograd da održi seminar, a originalni tekst kojim se promoviše njegova knjiga je na adresi https://www.amazon.com/Light-Root-Nutrition-Future-Spiritual-Scientific/dp/1906999635
korensvetlosti5
Source: https://anthropopper.wordpress.com/2015/01/18/rudolf-steiner-and-the-chinese-yam/; http://flora.nhm-wien.ac.at/Seiten-Arten/Dioscorea-batatas.htm

You must be logged in to post a comment Login