Život je lak, zašto ga otežavamo?

Jon Jandai (Ton Đandai ili Džon Džandai?), seljak i filozof iz severoistočnog dela Tajlanda, govori za TED o sebi, o četiri po njemu osnovne potrebe čoveka: hrani, stanovanju, odeći i lečenju, o našem vremenu, o ciljevima u životu i zašto bi život trebalo da bude lak, a mi ga otežavamo. Jon nigde ne pominje permakulturu, ali i ona izvire iz njegovih rečenica.

Jon Jandai2

Jon je sa suprugom Pegi 2003. godine pored Čing Maja osnovao Pan Pan (u prevodu hiljadu varijeteta), koji je centar za oslanjanje na sopstvene snage, organska farma, centar za održivi način življenja, centar za uzgajanje semena sa ciljem da se tradicionalna i retka semena vrate u upotrebu, centar u kome se održavaju redovni kursevi organskog baštovanstva, prirodne gradnje, tai kuvanja i slično. Kad pominjemo kuvanje Pan Pan poseduje dva restorana u gradu u kojima se služi ukusna, zdrava, lokalna hrana. Jon održava i redovne treninge prostih tehnika održivog življenja. Za više informacija o Pan Panu pogledajte video https://vimeo.com/86604343 ili posetite sajt http://www.punpunthailand.org.

Pored svojih aktivnosti u Pan Pan centru Jon predvodi Pokret za povratak prirodne gradnje u Tajland, a pojavljuje se i kao aktivista govornik u desetinama publikacija i TV programa u poslednjih 10 godina. Sve vreme Jon se bavi traženjem lakših načina da ljudi ispune svoje osnovne potrebe.

I konačno TED video. Ispod ovog pasusa, je video “Život je lak, zašto ga otežavamo?” sa prevodom. Video dolazi sa fejsbuka i dešava se da se pojavi samo tekst umesto očekivanog videa. U tom slučaju molimo vas izađite iz ove stranice i ponovo uđite. U prevodu ima mala greška kada Jon govori o veličini parcele na kojoj su on i njegova porodica uzgajali hranu. U prevodu se pominje pola ara, dok se u stvari radi o pola akre, odnosno 20 ari. Kao rezerva isti video je dostupan, ali bez prevoda, sa jutjuba na adresi https://www.youtube.com/watch?v=21j_OCNLuYg .

 

Jon Jandai – Život je lak, zašto ga otežavamo?Jon Jandai je farmer iz severoistočnog dela Tajlanda. Osnovao je centar samopomoci, u kojem uče eko gradnju i očuvanje semena.Svojim životnim primerom pokazuje kako živeti sa dva sata rada dnevno i manje, kako izgraditi kuću za par meseci bez velikih troškova. Jednostavan i srećan život je ono što ovaj čovek podučava.

Posted by ForensicSoul on Monday, January 11, 2016

 

Prevod Branko Hinić, www.forensicsoul.com.

Source: https://www.facebook.com/ForensicSoul/videos/989563904450013/

You must be logged in to post a comment Login